lördag 30 augusti 2008

Vi är överallt...

Angående Mustafa Cans artikel i DN idag...

Kurd i Sverige.

Kurd i stan.

Kurd i Kurdistan.

Kurd Överallt...

Det finns många kurder... aldeles för många tycker vissa... aldeles för starka tycker andra, aldeles för jobbiga, aldeles för komplexa, aldeles för härliga, aldeles för jävliga tycker en del...

Det finns ett skrik... en förtvivlan... ett rop på hjälp som sällan hörsammas av omvärlden.

Ibland försöker vi göra som Jesus och hans uttalanden och vi vänder andra kinden till... men vad faan händer om man vänder andra kinden till och får en smäll även där... gång efter gång... för vi har ju bara två kinder... det gör ont på 40 miljoner ansikten... det blir 80 miljoner kinder sammanlagt...

Och därför ibland... så låter vi kurder som mitt kära fotbollslag AIK:s ramsa... "Alla hatar oss, Alla hatar oss, men vafaan gör det, för vi är kurder från Kurdistan"...

Och precis som en sann AIK:are alltid är AIK:are och kämpar och hejjar på sitt lag i medgång som i motgång och säger till... och ifrån... till dom som förstör och ställer till med bråk och skämmer ut sitt lag... för vårt kära AIK... så måste även vi kurder tänka och göra så... i Sverige, på stan, i Kurdistan och Överallt för vårt kära Kurdistan... landet som icke är... men som kommer att bli...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Godda Nujen! Egentligen borde jag ha gjort denna kommentar under det förra, men jag kom aldrig till skott.

Jag och väninna var på Standupgalan i tisdags. Vi kände oss som bönder i stan, ganska malplacerade, och lite fåniga där vi hängde i baren efteråt bland alla er skickliga kända komiker.

Då vi som bäst satt där, och kände oss genant osynliga, och med grava okändhetskomplex, blygt iakttagande dig som stod endast ett par meter ifrån oss och pratade med vänner, så bara hände det.

Vår självkänsla steg, vi syntes, vi fanns och existerade, vi bekräftades som närvarande på en tillställning vi betalat för och älskade.

Du Özz vände dig mot oss, tittade oss i ögonen, och skålade till oss.

Tack! Det gjorde faktiskt mycket av vår kväll.

/Marie från Uppsala

ÖZZ NÛJEN sa...

Tack själva.
Glöm inte att utan sin publik är en komiker ingenting.
Det är tack vare er jag existerar.
Hoppas ni kommer för och se fler shower.
mvh Özz

Shirin sa...

Vi älskar DIG ÖZZ! Den skönaste standup komikern :) Älskar dina shower. Dina skämt är så Bra, att min småsyskon börjar använda de till vardags.

Malle sa...

Jag diggar dig (:

Ashna sa...

Nästan alla nationaliteter har ett land. Ibland undrar man varför kurders nationallea känsla och identitet kan vara så provocerande för en del.

Anonym sa...

Tycker du ska ta och köpa Ingmar´s bok " Kurdistan, landet som icke är"..

Har köpt och börjat läsa, väldigt intressant, så till min fråga: du säger 40milj, eeh what? Det finns kurder från Iran, Irak, Syrien och Turkiet...du är kurd från? Syrien, eller Turkiet! 40 miljoner, olika kulturer, seder och traditioner...En kurd från Irak hatar den ena kurder från Turkiet??? Det finns olika slags kurder...Ni är 40 milj som hatar varandra, 40 milj som inte ens talar samma språk, 40 milj???

Kurdistan, är du kurd från Irak, för där finns det ett område som heter Kurdistan...

Hoppas min kommentar kommer upp, men har hört att du inte lägger upp alla kommentarer.

J.Johansson

Ermeni sa...

Du är en stor man Özz
beundrad av svenskar armenier kurder och många fler

du kommer gå till historien som en mycket intelligent och smart man!

ingmars bok är rent utsagt propaganda, han talar om er kurders rättigheter som är självklara men har helt klart sin lilla agenda när det kommer till en kurdisk stat...

Anonym sa...

God morgon, J. Johansson!

Menar du att alla kurder inte är stöpta i samma form? Att de inte talar samma språk? Att de kanske inte äter samma maträtter? Vafalls?

Vi svenskar är ju exakta kopior, kloningar, stöpta i samma svenska gjutform, äter klabb allihopa, kolbullar likaså, klimp även, samt saffranspannkaka med ???-bärssylt. Alla svenskar ägnar sig åt renskötsel, men vi hinner även klippa gutefår, spåra varg och sörmländska vildsvin. Talar lika gör vi, och bor på samma ställe. Alla svenskar ÄLSKAR alla andra svenskar. Vi är aldrig osams med slyngeln i grannbyn.

Och ålänningarna har mage att kalla sig svenskar i Finland. Och att de talar svenska. Skärpning Åland! Och skåningarna då. Tror de att vi svenskar VILL se dem som våra likar? Nä, fy bubblan, de talar ju inte ens vårt språk, har ett annat klimat, andra traditioner, andra maträtter, fler soltimmar lysandes på dem.

Och dalfolk, då! Ja, de är bäst! De står för urmallen av svensken, och är förebilder för oss alla svenskar. De svenskaste av oss alla! De ska vi satsa på att likna. Deras traditioner skall vi anamma. Äta kolbullar och dansa groddanser, äta klimp och klabb och ro kyrkbåtar med knätofsar. Jepp, jepp, annars kan vi faen inte kalla oss svenskar.

Tack för vettigt inlägg, J. Johansson. Naturligtvis är det så. Så som jag här sammanfattat utifrån dina idéer.

Säg mig, bäste J. Johansson; Du hatar väl ingen annan landsman, Du äter väl strömming med lingonsylt, Du ror väl kyrkbåt iklädd knätofsar, Du bor väl på samma ställe som jag, Du äter väl julbordet före Kalla Anka och hans vänner, Du... var mig en dum fan!

/Marie i Uppsala
(men ursprungligen dalkulla, och anser mig därför ha rätten att kalla mig jättesvensk)

Anonym sa...

Det är konstigt och lite sorgligt men ändå inte överraskande att det är så provocerande att vara kurd.

Det är många som frentetiskt arbetar för att vi ska sluta kalla oss, känna oss, vara kurder. Om nu vi inte finns, om nu vi inte är 40 miljoner (ojoj hoppas ingen blev förfärad av siffran!) hur kommer det sig då att vi står här, att vi kallar oss, känner oss, och är kurder.

Det är konstigt att Ingmar Karlsson och hans likar inte (väljer att) reflektera över att de fyra länder vi är uppdelade i har bearbetat oss, vårt språk, vår kultur så att vi ska skilja oss åt så mkt som möjligt och likna deras egna befolkningar alltmer.

Trots decennier av fyra auktoritära staters förtryck skiljer vi oss endast vad gäller dialekt och lite matvanor...

Kurdistan "landet" som icke är, är uppenbarligen ett land, annars hade titeln aldrig lytt som den gör.

Anonym sa...

jag måste på peka att kurderna i Turkiet tycker inte som kurderna i Sverige,oftast är kurderna i sverige är nattionalister eller pkk anhängare.Turkiska befolkningen bör ta sitt demokrati och få chansen att mogna det tar tid.När det gäller minoriteter,så är kurder inte räknade de är Turkiska medborgare lika rättigheter som Turkar.Sluta o göra proppaganda om att kurder särbehanlas,jag tycker kurder har spelat någ så att de behöver ta lite pause en stund,och läsa bokens andra sida ochså alltså Turkarnas situtation var det lyxigare?Nej alltså behöver Turkiets befolkning ta del av demokratin o smällta ner,det kan ta tid.Och ekonomin blir allt bettre,tillväxten ökar om tio år så tror jag att Turkiska folket har lika standard om inte bättre än många eu länder.optimist Turk som älskar alla männikor men på lika vilkor.

Anonym sa...

Ni kurder har alltid fått kämpa hela livet mot orättvisor, förtryck och krig.
Ni är värda ert land, era berg och fred och frihet.
/En svensk som sett resultaten av utrotningen av kurderna på 80-talet..
Stor kram till dig özz